Bosanski

Dragi prijatelji i drugovi, drage prijateljice i drugarice,

Mi migrantske samoorganizacije pozivamo našu braću, sestre, drugove i drugarice na Dan bijesa i prateći opći štrajk 8. maja 2020. godine. Pozivamo sve ljude sa historijom migracije, Jevreje, Sinti * ze i Rom * nja, Black and People of Color #BIPoC i sve solidarne ljude da štrajkuju s nama.

Zašto 8. maja? Datum se smatra Danom oslobođenja. Rat i nacistička diktatura su završili ali su nacistička ideologija i njeni predstavnici nastavili živjeti, pa tako #rasizam i #antisemitizam imaju tradiciju u Njemačkoj. Njemačka je bila simbolično oslobođena nacisma nakon završetka Drugog svjetskog rata. Bivši članovi i dužnosnici NSDAP-a i SA-a imali su političke položaje ovdje i u Europi nakon 1945. Ili su vodili uspješne kompanije.
Rasistička djela nasilja dogodila su se već 1950-ih. Kubanski izvođači Raúl García Paret i Delfin Guerra su ubijeni 1979. godine u DDR-u u otporu protiv rasističkog nasilja. U to vrijeme napadi na imigrante i imigrantkinje su rijetko dokumentirani ili uopće nisu dokumentirani, tako da ne znamo sva imena žrtava rasističkog nasilja. Ali znamo da je popis imena žrtava dug i beskonačan.

U četvrtak, 19. februara 2020., nacista je u #Hanau-u ubio 9 ljudi, a pet osoba je ranjeno. Imena ubijenih su:

Gökhan Gültekin
Ferhat Unvar
Mercedes Kierpacz
Sedat Gürbüz
Hamza Kurtović
Kaloyan Velkov
Vili Viorel Păun
Fatih Saraçoğlu
Said Nesar Hashemi.

Ne možemo se osloniti na politiku jer samo gledaju kako naša braća i sestre, prijatelji i prijateljice, kao i naši antifašistički drugovi i drugarici umiru do dan danas u državnim institucijama. Ne štite nas! Otkad znamo za NSU, znamo da u Njemačkoj postoji zaštita počinitelja.

Ne šutimo, nismo zastrašeni, nemamo rasističke rasprave, ne prepuštamo ulice nacistima. Ako Njemačka želi i dalje žmiriti pred nacistima, mi nećemo u tome sudjelovati!
Inspirisani Inicijativom Ramazan Avcı, svoj bijes i tugu prenjet ćemo na ulice 8. maja. Organizrajte se i pođite u štrajk s nama.

Dan bijesa, 8. maj, u cijeloj Njemačkoj.